​​​København – kåret til verdens beste by å besøke i 2019 av Lonely Planet

Hvert år publiserer den populære reiseguiden, Lonely Planet, en liste over verdens 10 beste byer å reise til. Vi har jo i flere år visst at "det er deilig å være norsk i Danmark", og ble ikke overrasket når København havnet på førsteplass på denne listen i 2019. 
"Capital of Cool"​, er nå blitt en forkortelse for København. Selv om navnet er oppfunnet av Lonely Planet, er det en perfekt beskrivelse av Danmarks flotte og hippe hovedstad. Alle reiseentusiaster som ønsker å utforske den ultimate, kule byen, bør ta seg en tur til København og The Capital of Cool.

Reis på minicruise med nesten 7 timer i land og opplev danskenes herlige hovedstad du også!


Så, mens du pakker koffertene og planlegger din neste reise til København, har vi samlet inn litt inspirasjon til ditt neste opphold i byen.

THE CAPITAL OF COOL

København er mange ting på en gang - det er en gammel, majestetisk hovedstad med mye historie og lange tradisjoner, sammen med pompøse bygninger og vakker natur, i kombinasjon med med en smeltedigel av kulturer, nyskapende design, innovative ideer, bærekraftighet, kulinariske opplevelser og det ultimate storbyliv.

Det sies at danskene er noen av verdens lykkeligste folk, og i tillegg, har København flere ganger blitt kåret til den beste byen å bo i. Og dette er ikke uten grunn. For københavnerne handler det om å leve enkelt og med en rolig tilnærming til livet, med et hint av urbanitet.

Uansett hvilken årstid du besøker København, er det alltid mye å se og gjøre - og 2019 er det perfekte året for å oppleve alt det byen har å by på!

Hyggelig dansk atmosfære

KOM DEG RUNDT I KØBENHAVN

Det kan være vanskelig å planlegge oppholdet i København til punkt og prikke, da det finnes mye å se og gjøre. Vi håper imidlertid, at en kort introduksjon til de forskjellige bydelene, vil hjelpe deg et stykke på veien for den ultimate storbyopplevelsen.

I det gamle arbeidsklasse-distriktet, Vesterbro, finner du hippe kafeer, designerbutikker, samt ikoniske Carlsberg bryggeri med dens vakre arkitektur. Vesterbro huser også Københavns eget meat-packing distrikt, som nå har blitt et trend-sted for nye matmarkeder, uformelle spisesteder og moderne barer.

I områdene rundt Nørrebro kombineres det gamle med de nye, de kjente, kjære danske tradisjonene med en rekke internasjonale kulturer. Her kan du forvente det uventede. Nørrebro byr på kunstnerisk og flerkulturell gatekunst, vakre innsjøer, kule barer, og den historiske Assistens-kirkegården som på et unikt vis kombinerer en gravplass med et museum og en fantastisk hage hvor folk går turer, holder picknic og nyter livet.

Rundt i København på sykkel

I sentrum finnes mange av byens mest populære attraksjoner som Tivoli, Amalienborg slott, hjemmet til den danske dronningen, den gamle elvehavnen, Nyhavn, Strøget og mye mer.

Like ved sentrum finner du bydelen Christianshavn, som består av gamle, smale kanaler. Her ligger også den frie byen Christiania, rett i nærheten av den kontrastrike Islands Brygge med moderne bygninger, Københavns havnebad og mye mer.

Østerbro er den rolige og elegante delen av byen. Her finnes blant annet en av Københavns mest vakre parker, flere ambassader, Den Lille Havfruen. Bydelen tilbyr de mest perfekte omgivelsene for en flott ettermiddagstur.

Like ved Østerbro, på strandpromenaden finner du Nordhavn, hvor DFDS’ skip seiler fra og til. Fra terminalen kan du enkelt besøke den delen av byen du ønsker.

 

SE OG GJØRE I KØBENHAVN

København har mange attraksjoner, flere av de med gangavstand fra sentrum. Du er garantert et flott, kulturelt og spennende eventyr under ditt opphold i hovedstaden. De mest berømte attraksjonene inkluderer fornøyelsesparken, Tivoli, statuen, Den lille havfrue, og den fargerike havnen, Nyhavn. Her har vi samlet en liste over våre topp ting å se og gjøre i København:

Tivoli

Tivoli er en sann internasjonal skatt, elsket av mange av verdens mest berømte personer som H.C. Andersen og Walt Disney.

Med en beliggenhet midt i hjertet av København, tilbyr den 175 år gamle fornøyelsesparken, en fantastisk blanding av morsomme og eventyrlige karuseller og berg- og dalbaner, flotte restauranter, konserter og en vakker hage. Dette og mye mer, gjør Tivoli til en av de beste attraksjonene for alle som besøker København.

Tivoli i København
Den Blå Planet

Den Blå Planet

Besøk Nord-Europas største akvarium for en unik opplevelse for hele familien.

Utforsk livet både over og under havet på de ulike temaområdene hvor hammerhaier svømmer side om side med mystiske veggmalerier og fargerike fisk i det azurblå vannet. Den Blå Planet er et anlegg som vil ta pusten fra deg, gi deg sjelefred og ro, og kanskje skremme deg litt.

Zoo i København

København Zoo

København Zoo er hjemstedet til mer enn 3.000 dyr fra 264 arter. Her er alle dyreoppdagere garantert en pedagogisk og morsom opplevelse.

Se krokodiller, apekatter, elefanter, flodhester, løver, isbjørner og mange flere av verdens vakre dyr. Hold deg oppdatert på de daglige foringstidene, nye dyr og andre arrangementer for å få mest mulig ut av din tid i parken.

Christiania

Fristaden Christiania

Hvis du leter etter en opplevelse utenom det vanlige, må du besøke den Fristaden Christiania. Dette er et "grønt" og bilfritt område i København, et forsettlig samfunn som huser rundt 900 innbyggere.

Christiania er best kjent for sitt alternative hippie-samfunn hvor den beryktede Pusher Street eksisterer i samspill med kreative hus, gallerier, spillesteder, billige spisesteder og mye mer.

Christiansborg slott

Christiansborg slott

På en liten øy midt i byen, Sluseholmen, ligger flotte og majestetiske Christiansborg slott.

Bygningen er delt i to deler; den praktfulle tronhallen som forteller den danske historien gjennom fargerike malerier og vakker dekorasjon, blir brukt til dronningen av Danmarks gallamiddager. Den andre delen av slottet, er brukt til det danske parlamentet, Høyesterett og statsministerens kontor.

Museer

Dansk design

København har mange interessante museer for utforskning av både Danmarks historie, nordisk design, moderne kunst og mer.

Nasjonalmuseet i København, kan du spore den danske kulturutviklingen fra istidens reinjegere, til vikingtiden, introduksjonen til kristendommen til dagens samfunn.

40 km nord for København finner du det arkitektonisk imponerende Lousianna Museum for moderne kunst som viser arbeidet til verdensberømte kunstnere.

På det unike museet Glyptoteket i sentrum av København finner du en imponerende samling av kunstverk gjennom hele 3500 år.

Utsikt fra Runde Tårn

Rundetaarn

Europas eldste, fungerende observatorium ligger i det berømte Rundetaarn​ midt i København.

Da tårnet ble bygget på 1700-tallet, var Danmark en av de ledende astronomiske landene takket være Tycho Brahe. Da han døde, ønsket den danske kong Christian IV å fortsette Tycho Brahes forskning og bygge dette tårnet.

I dag kan du gå helt til toppen av tårnet og nyte den fantastiske utsikten over herlige København.

Nyhavn

Nyhavn

I Nyhavn finner du mange fine restauranter som gir deg en smak av det tradisjonelle, danske kjøkkenet med fersk fisk, smørbrød og annen deilig mat.

Etter en pittoresk lunsj kan du hoppe ombord på en av de guidede kanalturene som går fra havnen.

Disse turene er en fantastisk måte å oppdage København, og du seiler forbi berømte attraksjoner som operahuset, den lille havfruen og Amalienborg slott.

Deilig mat i København

MATMEKKA KØBENHAVN

København er hjemmet til det nye nordiske kjøkkenet, som startet med åpningen av Noma i 2003 og som stadig videreutvikles av moderne danske restauranter og verdenskjente kokker. Den nye nordiske matbevegelsen handler om å re-oppfinne nordisk mat slik vi kjenner det, ved å bruke etiske og lokalt hentede råvarer som er i sesong, for deretter å spleise tradisjonelle skandinaviske retter med påvirkning fra et internasjonalt nivå.

Noma som ligger i sentrale København, har blitt utnevnt til verdens beste restaurant fire ganger. Og nettopp med inspirasjon fra Noma, dukker stadig nye, nordiske restauranter opp over hele hovedstaden:

Relæ (Jægersborggade 41) ønsker å tilby en moderne og unik matopplevelse til en billig penge. Restauranten og servicen er strippet for elementer som ikke er essensielle – og her er det kun maten som er i fokus. I 2016 ble restauranten rangert som verdens mest bærekraftige restaurant.

I den gentrifiserte bydelen Nørrebro, og rett over gaten fra Relæ, ligger søsterrestauranten Manfreds (Jægersborggade 40). Denne restauranten kan skryte av å servere byens beste tartar.

PONY (Vesterbrogade 135) er lillebroren til den doble Michelin-stjerneholderen Kadeau (Wildersgade 10b), og byr på stjernemat til en budsjettvennlig pris. Maten og inspirasjon er forankret i den ville naturen på den danske øya Bornholm.

I Tivoli finnes også flere gode muligheter til å nyte det danske kjøkkenet med restauranter som spenner fra fine dining til mer tradisjonelle danske spisesteder. Tivoli Food Hall er en samling av matboder som serverer alt fra økologisk kylling, grillede retter tilberedt av Michelin-kokker, meksikanske delikatesser, islandske spesialiteter og håndbrygget øl.

Nimb (Bernstoffsgade 5) ligger i Tivoli, og er nærmere bestemt det ikoniske palasset bygget med inspirasjon fra marokkansk stil, som nå har eksistert i over hundre år. I dag er Nimb et luksushotell med flere spennende spisemuligheter, som deres tradisjonelle smørrebrødrestaurant, Fru Nimb, og den nye nordiske spisestuen, Gemyse.

Dersom du ønsker å prøve de tradisjonelle danske spesialitetene, bringer den 145 år gamle restauranten, Grøften, den sanne nostalgien til bordet. Besøker du Tivolis lokale bryggeri Færgekroens Bryghus, får du servert en dansk meny med hjemmelaget øl, samtidig som du kan nyte utsikten over Tivolis vakre omgivelser og den idylliske innsjøen.

restaurant i København